Sambal Jering Ikan Bilis Garing🐟


Assalamualaikum.... Arini Sue nak share resipi Sambal Jering Ikan Bilis kering dan garing... Dari kecik lagi Sue selalu tengok orang tua-tua berulam jering muda mentah dengan sambal belacan kering halia... Entah kenapa mesti sambal belacan halia, mungkin itulah kombinasi sambal yang sesuai untuk berulam jering kottt... Sue sangat tak suka hidu bau tu sebab kombinasi jering dan sambal halia sangat busuk untuk Sue.... 😓
                Iyeee la kannn, hidung budak kecik manalah tahan cium bau pelik-pelik macam tu... Disebabkan bau busuk itulah, Sue jadi langsung tak berminat nak makan jering walaupun dah besar... Tapi entah kenapa, bila usia mencecah 30an, selera tiba-tiba berubah dan teringin nak rasa macam mana enaknya buah bernama jering tu.... TAPI.... Ada tapi tau.... Sue tak nak makan mentah dengan sambal halia yang mak-mak selalu makan tu... Sampai sekarang Sue masih tak suka dengan KOMBINASI BAU ITU... Hehehe...😂
                Disebabkan teringin nak makan, tapi tak nak hidu bau... Jadilah sambal jering garing macam ni... TAHUKAH ANDA??? Rupanya isi jering berlemak dan sedap.... Patutlah ramai yang gemar berulam jering... Baru sekarang Sue tahu betapa nikmatnya rasa buah bernama Jering.... 😝


Bahan-bahan : 

20 biji Jering Tua (Dikupas, dihiris nipis dan direbus hingga empuk)
1 genggam ikan bilis (Digoreng garing dan toskan)
--------------------------
**Bahan-bahan dicincang halus**
3 biji Bawang Putih
5 biji Bawang Merah
1 biji Bawang Besar (Dipotong kasar)
20 biji Cili Padi 
1 ulas kecil Halia
--------------------------
2 keping Asam Gelugur
1 sk Gula
Minyak masak dan Perasa



Masa Sue teringin sangat nak makan jering haritu, Sue keluar cari jering ke pasar sayur waktu makan tengah hari dan kupas siap-siap di pejabat... Sebab Sue plan nak masak terus lepas balik dari kerja... Harum semerbak pejabat dengan bau jering yang dikupas dalam Aircond... Nasib baik memang waktu makan dan takda siapa kat pejabat... Kalau tak, memang haru biru semua cium bau jering... 😂 
                Lagi satu, kalau nak masak mesti guna jering tua tau. Jering muda yang lembut sesuai untuk ulam mentah je... 😀 Kalau bahan semua dah sedia, boleh ikut step memasak yang simple kat bawah ni okay.... 

Cara-cara : 

1. Pastikan ikan bilis siap goreng dan buah jering dah siap direbus...
2. Tumiskan kesemua bahan-bahan yang telah dicincang sehingga garing dan wangi...
3. Tambahkan asam keping, gula dan perasa...
4. Masukkan hirisan jering yang telah ditoskan dan masak sebentar supaya semua bahan menyerap...
5. Tutup api dan masukkan ikan bilis goreng dan gaul hingga sebati...


Sedap tau sambal kering jering... Langsung tak ada apa-apa bau busuk ketika memasak dan makan... Kecuali kalau dah ketandas... Heheheheh.... Selamat mencubaaaa!!!!

Comments

Popular posts from this blog

Stalker, Pendengki & Batu Api🔥

Bengoh Dam, Jurassic Park Sarawak🐾

Bung Bratak Heritage Centre 🌲